İstanbul Doğa



    Üye işlemleri
  • Giriş Yap
  • Kayıt Ol

  • Aktif Etkinlikler
  • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinlikler Takvimi
  • Kurumsal Sayfa
  • Fotograf Arşivi



 04.10.2018   Perşembe 
 TARİHİ YARIMADA - CİBALİ - FENER - BALAT



  CİBALİ - FENER - BALAT

Etkinlik Türü:KOLAY YÜRÜYÜŞ VE FOTOGRAF GEZİSİ
Etkinlik Tarihi:04.10.2018  Perşembe
Etkinlik Süresi:GÜNÜBİRLİK
Katılımcı limiti:15 Kişi. Kalan:0
Faaliyet Sorumlusu:EROL GEYGEL

TARİHİ YARIMADA -  CİBALİ - FENER - BALAT

PROGRAM : 04 Ekim 2018 Perşembe günü saat 12:30'da Ayvansaray Metrobüs Durağında buluşuyoruz. Etkinliğimiz tahmin 18:00 da Eminönün de bitecektir. İsteyen arkadaşlarla Beyoğluna çıkılacaktır.

Osmanlı dönemi İstanbul’u, farklı ırktan ve kültürden insanların bir araya geldiği bir mozaik yapıya sahipti. Birçok farklı etnik kökenden gelen, farklı dinlere inanan insanların bir arada yüzyıllar boyu yaşamış olması; elbette şahane bir tarihsel olgu.

Geçmişteki bu çok kültürlü ve hoşgörülü yaşamın izlerini sürebileceğimiz en doğru yer İstanbul’un Cibali, Fener ve Balat semtleri. Öyle bir yer hayal edin ki; içinde sinagog, kilise ve camiler birbirine yalnızca birkaç yüz metre mesafede olsun. Hatta bu üç ayrı semavi dinin bile kendi içinde ayrılmış olduğu mezheplerin birer simgesi olsun. İşte bu yazıda konu alacağımız üç semt, tüm bu eşsiz özelliklere sahip. Tarih kokan sokaklarda her birinin yaşayan birer kanıtını görmek halen mümkün.

 

ETKİNLİĞİMİZ ÜCRETSİZ BİR ETKİNLİKTİR ANCAK KATILIM İÇİN İSTANBUL DOĞA HATIRA ORMANINA 1 ADET FİDAN BAĞIŞI (12,00 TL) YAPILMASI GEREKMEKTEDİR...

Bu bağış https://www.istanbuldoga.org/detay.asp?id=118 linkinden etkinlik öncesinde veya etkinlik sırasında rehbere ödeme şeklinde yapılabilecektir.

Cibali Gezilecek Yerler

Cibali semti, Fener-Balat semtlerine açılan bir kapı gibi. Eminönü tarafından, Eyüp istikametine seyrederken; Atatürk Köprüsü’nün altından geçer geçmez kendinizi Cibali semtinin simge yapısı olan Kadir Has Üniversitesi’nin önünde bulursunuz.

 

1. Kadir Has Üniversitesi (Eski Tütün Fabrikası)

Fener ve Balat semtlerine yapılan yürüyüş turları, genelde Kadir Has Üniversitesiönünden başlar. Geçmişin Cibali Tütün Fabrikası olan bu bina, yıllarca semtin kadınlarının istihdam edildiği bir yer oldu. 1997 yılında üniversiteye çevrilen yapı, çevresinde çok pozitif etki yarattı ve semte kültürel anlamda çok şey kattı.

2. Orhan Kemal Evi

Cibali Semti’nde ünlü Türk yazarı Orhan Kemal’in yaşayıp, romanlarını yazdığı ev dışarıdan görülebilir. Orhan Kemal, romanlarına bu işçi semtindeki ekmek kavgasını konu ederek, semtin yapısından örnekler verdi.

3. Cibali Kapı ve Cibali Karakolu

Cibali Kapı, İstanbul’u çevreleyen surlara Haliç yönünden açılan kapılardan biri. Uzun yıllar hizmet veren bitişiğindeki karakol binası ise “Cibali Karakolu” isimli tiyatro oyununa konu oldu.

4. Sur Kapısı ve Nev-i Kafe

Yine Suriçi’ne açılan kapılardan biri olan Sur Kapısı ve bitişiğindeki Yeniçeri Karakolu Cibali’de ziyaret edilecek noktalarından biri. Geçmişin karakol binası, günümüzde Nev-i Kafe adlı nev-i şahsına münhasır bir dekorasyona sahip kafeye ev sahipliği yapıyor.

 

Fener Gezilecek Yerler

Fener Semti, Osmanlı’nın İstanbul’u fethettiği 1453 yılından sonra şehri terk etmemiş olan Rum ailelerin yaşadığı semtti. Bizans’ın en nüfuzlu ve soylu ailelerinden bazıları, fetihten sonra kendilerine bu semti mesken tutarak enfes konaklar inşa ettiler. Fener Rum Patrikhanesi’nin de buraya taşınması ve Fener Rum Erkek Lisesi’nin faaliyete girmesi ile semt altın dönemini yaşadı.

1. Fener Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Fener Rum Patrikhanesi, tüm Ortodoks Dünyası’nın onursal merkezi. Patrikhane kompleksine adım attığınızda önce güzel bir avlu, sonrasında ise merkezdeki Aya Yorgi Kilisesi göze çarpıyor. Aya Yorgi Kilisesi muhteşem altın varaklı altarı ve yüzyıllara dayanan geçmişi ile göz kamaştırıyor.

2. Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi

Kırmızı Lise olarak da bilinen Fener Rum Erkek Lisesi, semtin sırtlarında adeta bir kale gibi yükselen ve semte karakter kazandıran bir bina. Osmanlı döneminde teolojik eğitim verilen ve Patrikhane’ye din adamı yetiştiren bu kurum, günümüzde MEB’e bağlı özel statüde bir okuldur. Şehirde Rum nüfusu çok azaldığından okulun 40-50 kadar öğrencisi kaldı.

3. Moğolların Meryem’i Kilisesi

Moğolların Meryem’i Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından bir fermanla her daim Kilise olarak kalması garanti edilmiş tek bina. Bu sebeple Bizans dönemi Kiliseleri birer birer camiye çevrilirken, bu güzide tarihi mekân, işlevini kesintisiz sürdürdü. Bizans döneminden beri var olup da Rum cemaate ait kalan tek kilise. Halk tarafından çektiği çile sebebiyle azize olarak kabul edilen, talihsiz bir Bizans Prensesine adandı.

 

Balat Gezilecek Yerler

Balat Semti, Cibali-Fener-Balat üçgeninde en popüler semt. Son dönemlerde açılan kafeler ve restoranlar ile canlanarak hak ettiği değeri bir nebze de olsa kazandı. Osmanlı İstanbul’unda bir Musevi yerleşkesi olan semt, kültürel açıdan çok zengin.

Balat sınırları içerisinde bir Bulgar Kilisesi, bir Ermeni Kilisesi, sinagoglar ve Mimar Sinan’ın inşa ettiği Ferruh Kethüda Camii bulunur. Bu kozmopolit yapısı sebebiyle, İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler içinde özel bir yere sahip.

1. Merdivenli Yokuş Sokak

Merdivenli Yokuş

Merdivenli Yokuş Sokak, Balat’ın meşhur renkli ve cumbalı evlerinin arz-ı endam ettiği sokak olarak biliniyor. Dik bir yokuşta sıralanmış tarihi evlerden oluşuyor ve bir film setini andırıyor. Balat semtine gelenlerin büyük bir kısmı, tam da bu sokakta çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyor.

2. Balat Çarşısı ve Agora Meyhanesi

Balat Çarşısı, İstanbul’un geçmişinde kalan mahalle kültürünü en güzel yansıtan yer. Leziz esnaf lokantaları, köfteciler ve tarihi İstanbul esnafı burada. Geçmişin Musevi esnafları ve ustaları tek tük de kalmış olsa halen varlığını koruyor. Çarşı içinde şarkılara konu olmuş Agora Meyhanesi de bulunuyor.

3. Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu, ağırlıkla Musevilerin yaşamış olduğu bu semtin en önemli tarihi yapısı. Özenerek dekore edilmiş yapı, inşa edildiği dönemin en güzel işçiliğini yansıtıyor. Sinagogu ünlü yapan öğelerden biri, Nuh’un Gemisi’nin pruvasını andıran vaiz kürsüsü. Ancak ne yazık ki sinagogları günübirlik turlarda ziyaret etmek mümkün değil. 2003’teki olaylardan sonra, sinagoglara giriş özel izne tabi oldu.

 

4. Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi

İstanbul’un Rum, Musevi cemaati gibi, Ermeni cemaati de burada varlık gösterip ve renkli mozaikte kendine bir yer edindi. Semavi dinlerin hepsinde var olan Baş Meleklere adanmış olan Surp Hreşdahabed Ermeni Kilisesi, büyük bir yangından dolayı tamamen kül olduktan sonra Sultan II. Mahmud tarafından yeniden yaptırıldı.

Balat’ın renkli evleri

5. Bulgar Kilisesi

Fener ile Balat semtlerinin kesiştiği alanda bulunan Bulgar Kilisesi, Geç Osmanlı döneminde kendi cemaatini kurmak isteyen Bulgarlar tarafından inşa edildi. Tamamen çelikten oluşan bu yapı, Avusturya’da bir fabrikada inşa edilip İstanbul’a getirilip burada birleştirildi. Oldukça şık bir görünüme sahip olan kilise, uzun yıllar süren bir tadilattan henüz çıktı. Işıl Işıl görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

 

FAAALİYET SORUMLUSU : EROL GEYGEL : 0545 658 48 73

 

 

 

NOT: Etkinliklerimizi TURSAB Acentası UGO Turizm ile (Sicil No 8407) organize etmekteyiz.


Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, Dödük, Kafa Feneri, Mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için Mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan Tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.


Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.


Daha fazla bilgi için buraya tıklayıp Whatsapp WhatsApp'dan yazabilirsiniz.
Bizler İstanbul Doğada gönüllü çalışan insanlarız ve hepimizin sizler gibi başka işleri var.
Gönüllü organizasyonlarda tam zamanlı destek maalesef mümkün olmuyor.
Cevap alma süresi uzar ise anlayışınıza ve desteğinize sığınıyoruz.


Etkinlikleirmize ilk defa katılıyorsanız Lütfen buraya tıklayarak "DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER" yazısını okuyun.

Doğa yürüyüşü malzemelerinin detayı için buraya tıklayabilirsiniz.
 

   

İstanbul Doğa Sporları Kulübü Bir Doğa Gönüllüleri Derneğidir.
Merkez Mahallesi Hasat Sokak No : 52 /1 Şişli / İstanbul
Telefon: 0 212 963 04 79

© 2017 All Right Reserved